Wat is een afweerstoornis?

Als je een afweerstoornis hebt werkt het afweersysteem van je lichaam niet goed. Vaak komt dit door een tekort aan antistoffen in het bloed. Je bent dan niet goed beschermd tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen.

In het kort

De naam zegt het al. Als je een afweerstoornis hebt werkt het afweersysteem van je lichaam niet goed. Het afweersysteem (ook wel immuunsysteem) bestaat uit allerlei verschillende stoffen die in het bloed zitten. Iedere stof heeft daarbij zijn eigen taak. Eén groep van deze stoffen zijn de ‘antistoffen’. Deze antistoffen beschermen het lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën of virussen. Als je die niet (of niet genoeg) hebt, kun je dus makkelijker ziek worden.

 

Een tekort aan antistoffen

Een afweerstoornis heet ook wel ‘immuundeficiëntie’. Dit betekent letterlijk: een tekort (‘deficiënt’) aan afweer (‘immuun’). Bij meer dan de helft van de aangeboren afweerstoornissen, is er een probleem met de ‘antistoffen’. Mensen met dit type afweerstoornis hebben dan te weinig of geen antistoffen in hun lichaam. Daardoor worden ze niet goed beschermd tegen ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels. Dit betekent weer dat ze een grotere kans hebben om ziek te worden of een ontsteking te krijgen. Daarom is het verstandig om extra voorzichtig te zijn, om niet ziek te worden.

 

Hoe werken antistoffen?

Mensen die geen afweerstoornis hebben, hebben van zichzelf voldoende antistoffen. Deze antistoffen zitten in hun bloed en bestaan uit allerlei verschillende soorten. Op het moment dat een schadelijk virus of bacterie het lichaam binnenkomt, worden deze herkend door de antistoffen. De antistoffen geven vervolgens een signaal aan andere stoffen van het afweersysteem om de indringer onschadelijk te maken. Een andere naam voor deze antistoffen is ‘Immunoglobuline’ of ook wel Ig’s. Ig’s kunnen gebruikt worden om een afweerstoornis te behandelen.

 

Elke afweerstoornis is anders

Elke afweerstoornis heeft hetzelfde gevolg: je afweersysteem werkt niet goed waardoor je makkelijker ziek wordt. Maar er bestaan heel veel verschillende soorten afweerstoornissen, met verschillende oorzaken en klachten. Sommige zijn heftiger dan andere. Een afweerstoornis kan aangeboren zijn, maar een afweerstoornis kan ook ontstaan door iets van buitenaf. Of de afweerstoornis behandeld kan worden en hoe, zal afhangen van wat voor soort afweerstoornis je hebt.

 

  • In het kort
  • Een tekort aan antistoffen
  • Hoe werken antistoffen?
  • Elke afweerstoornis is anders
  • Lees verder