Hoe bereid ik me voor als ik wil reizen?

Als je een afweerstoornis hebt, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt voor je op reis gaat. Zo voorkom je vervelende situaties en kun je meer genieten van je reis.

DISCLAIMER

Overleg altijd met je arts indien je een reis wil maken. De persoonlijke reisverhalen op deze website zijn vóór de COVID-19 pandemie geschreven. Lees de meest actuele informatie over afweerstoornissen en reizen op www.IPOPI.org

Reizen kan, als je je voorbereidt

Net als iedereen wil je op vakantie kunnen. Of misschien moet je voor je werk op reis. Gelukkig blijft dat goed mogelijk, ook als je een afweerstoornis hebt. Wel moet je met meer dingen rekening houden. Op deze pagina vind je waar je zoal aan moet denken. Wat precies op jou van toepassing is zal afhangen van waar je heen gaat, hoe lang en natuurlijk jouw afweerstoornis en wat voor behandeling je krijgt. 

Plan je reis ruim van tevoren

Het belangrijkste is dat je vooruitdenkt. Sommige dingen kosten tijd om te regelen. Plan een reis dan ook ruim van tevoren. Spontaan een weekendje op stedentrip in het buitenland kan dan lastig zijn. Maar met een goede planning is er heel veel mogelijk. Als je weet dat je voorbereid bent kun je ook makkelijker genieten van je reis.

‘We proberen altijd rekening te houden met het onverwachte’

José
Toen de kinderen klein waren boekten we alleen een camping met goede sanitaire voorzieningen en altijd dicht in de buurt van een ziekenhuis. Voordat de vakantie begint deden we een controle bij een specialist voor extra medicijnen, medicijnenpaspoort bij de apotheek, brief in het Engels met de aandoening en behandeling en telefoonnummer van de behandelend arts. Het altijd rekening houden met het onverwachte en toch gewoon je leven willen leven zoals ieder ander ook op vakantie!

Overleg met je arts

Wat je plannen ook zijn, en waar je ook heen gaat, het is altijd verstandig om met je arts of verpleegkundige te overleggen. Zijkunnen met je meedenken en praktische adviezen geven. Ook kan je arts contact leggen met ziekenhuizen in het buitenland, indien nodig.

‘Ik heb me samen met mijn arts goed voorbereid

Sascha
Ik heb een half jaar in Italië gewoond. Ik heb toen een koffer met medicijnen meegenomen. En ik ben in Zuid-Amerika geweest. Het kostte mij een jaar lang voorbereiding, samen met onder andere mijn arts.

Check of de bestemming veilig is

Veel landen en regio’s kun je prima bezoeken. Maar bepaalde plekken op de wereld kunnen voor jou gevaarlijker zijn dan voor mensen zonder een afweerstoornis. Bijvoorbeeld omdat de gezondheidszorg er minder goed geregeld is dan in Nederland. Of omdat je er een tropische ziekte kunt oplopen. Ook het soort accommodatie kan uitmaken. In een hotel is het makkelijker om op je hygiène te letten dan wanneer je wild gaat kamperen.  

Verdiep je daarom altijd in de bestemming waar je heen wilt, en waar je mogelijk gaat verblijven. Is er een ziekenhuis in de buurt, met kennis over afweerstoornissen? Is het een plek waarvoor vaccinaties verplicht zijn? Ook over deze onderwerpen kun je advies vragen aan je arts of verpleegkundige. Daarnaast is het slim om op de site van Buitenlandse Zaken te kijken.

‘Ik ben in Amerika, Australië en Dubai geweest’

Sian
Ik reis graag. Voor mijn werk ging ik soms op en neer naar Parijs, dat was geen probleem. Vaak past alles in mijn infuusschema van drie weken. Dat past dan net. Ik ben in Amerika, Australië en Dubai geweest. Naar die landen kon ik vrij eenvoudig heen. Ik bespreek het altijd met mijn immunoloog.

‘Wij gingen met de auto naar Frankrijk, Italië en Kroatië’

José
Wij gingen met ons gezin naar Frankrijk, Italië en Kroatië op vakantie met de auto. Ik bereidde dat goed voor, alle zaken vooruitlopen en hopen dat je het niet nodig hebt. Ik zorgde voor medicijnen zodat we naar huis konden rijden, mocht dat nodig zijn. Ik had een brief van de arts mee met een beschrijving van de afweerstoornis. We boekten nooit een vakantie ver van het ziekenhuis. Je wilt zo snel mogelijk kunnen handelen.

Vaccinaties

In bepaalde landen of gebieden heersen tropische ziektes. Om te voorkomen dat reizigers die oplopen, wordt geadviseerd om één of meerdere vaccinaties te krijgen voor je erheen reist. Soms is het zelfs verplicht. Je moet dan kunnen aantonen dat je een vaccinatie hebt gehad.  

Echter, als je een afweerstoornis hebt, kun je niet zomaar gevaccineerd worden. Vaccinaties kunnen namelijk gevaarlijk voor je zijn. Mensen zonder afweerstoornis worden beschermd door vaccinaties, maar jij kunt er juist ziek door worden. Levende vaccins zijn in ieder geval geen optie als je een afweerstoornis hebt. Ook hier geldt: check met je arts of verpleegkundige wat wel en niet verstandig is voor jouw gewenste bestemming.

‘Omdat ik niet alle vaccins kan krijgen, heb ik in Zuid-Amerika geen regenwoud bezocht’

Sascha
Ik kan niet alle vaccins krijgen. Het gele koortsvaccin (wat ook de enige bescherming voor de ziekte is) kan ervoor zorgen dat ik ziek word, omdat het virus in het vaccin niet genoeg verzwakt is. Daarom heb ik tijdens mijn reis in Zuid Amerika geen regenwoud bezocht vanwege de vele muggen en het risico.

Neem contact op met je zorgverzekeraar

Mocht je zorg nodig hebben in een ander land, dan wil je van tevoren zeker weten dat die zorg gedekt is door je verzekering. En dat je niet zelf opdraait voor mogelijk hoge kosten. Daarom is het verstandig om altijd contact op te nemen met je zorgverzekering. Leg ze uit wat je plannen zijn en vraag wat er geregeld moet worden, zodat jij goed op reist kunt. 

‘Tip: schrijf de naam op van degene die je sprak bij je zorgverzekering’

Bibian
Zelf heb ik (samen met mijn moeder) de zorgverzekering regelmatig “lastiggevallen”. Ik schreef dan altijd de naam op van degene ik gesproken had. Dan hoef je niet iedere keer hetzelfde verhaal te vertellen en de standaardvragen krijg je dan ook niet meer.

Vraag een brief van je arts

Er kan altijd iets gebeuren op reis. En dan moet je in een ander land uitleggen dat je een afweerstoornis hebt. Daarom is het handig als je informatie over jouw ziekte op papier hebt. In het Engels, en eventueel de taal van het land waar je heen gaat. Die kun je dan in noodgevallen laten zien, bijvoorbeeld aan medewerkers van een ziekenhuis. Jouw arts kan zo’n brief voor je opstellen.

‘Ik neem altijd een brief mee’

Bibian
Ik neem wel altijd een brief mee als ik wegga. Die brief is geschreven in het Engels en legt uit wat ik heb. Voor mijzelf vind ik het fijn om die bij me te hebben als ik wegga. Mocht het nodig zijn dan staat er goed omschreven wat ik heb. Ik heb die brief nog niet eerder nodig gehad.

Medicijnen mee op reis?

Het kan nodig zijn dat je medicijnen meeneemt op reis. Antibiotica, voor het geval je een ontsteking krijgt. Of zelfs immunoglobulinen, zodat je behandeling op reis door kan gaan. Of dit nodig is, hangt af van hoe lang je weggaat, welke behandeling je in Nederland krijgt, en het land waar je heen gaat.  

Omdat hier veel bij komt kijken, hebben we een aparte pagina met informatie hierover opgesteld:

‘Antibiotica meenemen is nooit een probleem geweest’

Sian
Ik heb wel eens antibiotica moeten meenemen. Dat is nooit een probleem geweest.

‘Zorg altijd voor een medisch paspoort’

Peter & Annet
Zorg altijd voor een medisch paspoort met diagnose en medicatiebeschrijving als je over de grens gaat. Als je op vakantie gaat, moet je ook vooruitplannen met inname. De voorbereiding van de medicijnen, welke zaken je moet koelen en zorgen dat er koeling is, ook onderweg.

‘‘Ik heb zelf medicijnen meegenomen voor mijn stage in Australië’

Bibian
Ik had gesolliciteerd op een stageplek in Australië, en dacht: als ik die stageplek krijg dan ga ik ervoor. En toen kreeg ik de stage! Volgens mijn arts moest het kunnen, dus ik heb toen zelf medicijnen voor een half jaar meegenomen. Het was heel veel geregel, maar het is gelukt. Mijn cabinekoffer woog 16 kilo! Ik was soms bang dat de medicijnen te warm zouden worden, omdat het daar heel warm was, dus ik heb toen een extra koelkast geregeld bij de huisbaas. En bij het prikken in Australië hanteerden ze een andere methode. Maar ze dachten met me mee en ik kreeg een speciale verpleegkundige die een andere prikmethode aan mij kon geven. Dat was wel wennen, maar dat ging uiteindelijk ook goed.

Ziekenhuizen op je bestemming

Er bestaat altijd een kans dat je in het buitenland naar een ziekenhuis moet. Dan is het wel fijn om te weten of en waar er een ziekenhuis is met kennis van afweerstoornissen. Zulke gespecialiseerde ziekenhuizen of medische centra worden ook wel ‘PID Centers’ genoemd. 

Zoek voor je op reis gaat of er een PID Center in de buurt van jouw bestemming zit. Dit kun je aan je arts vragen. Noteer het adres en contactgegevens, zodat je die altijd bij de hand hebt. Sla het ook op in je telefoon en eventueel je navigatiesysteem. Dan heb je het snel gevonden wanneer je het nodig hebt. Is er geen PID Center waar je heen gaat? Ook reguliere ziekenhuizen in de buurt zijn slim om op te slaan. 

‘Wij hadden het adres van het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Frankrijk in onze navigatie gezet’

Peter & Annet
Het advies van onze arts was om, als het nodig is, naar een universitair ziekenhuis te gaan in het buitenland. Dat zette ik dan in mijn navigatie. Zodat we dat vantoren al wisten en daar geen stress van zouden hebben.

Voldoende medicijnen bij thuiskomst

Bereid je niet alleen voor op de reis zelf, maar ook op je terugkomst. Zo is het belangrijk dat je voldoende medicijnen op voorraad hebt als je weer thuiskomt. Omdat er wat tijd over heen gaat tussen bestellen en leveren, moet je ook hier op tijd aan denken. 

‘Reken ook uit hoeveel je nodig hebt als je thuiskomt’

Peter & Annet
Je moet niet alleen uitrekenen hoeveel je nodig hebt op locatie, maar ook hoeveel je nodig hebt als je thuiskomt. Je moet de bestelling ruim van tevoren plannen, dat kan namelijk niet kort van tevoren.
  • Reizen kan, als je je voorbereidt
  • Plan je reis ruim van tevoren
  • Overleg met je arts
  • Check of de bestemming veilig is
  • Vaccinaties
  • Neem contact op met je zorgverzekeraar
  • Vraag een brief van je arts
  • Medicijnen mee op reis?
  • Ziekenhuizen op je bestemming
  • Voldoende medicijnen bij thuiskomst
  • Meer over reizen