Kan ik medicijnen meenemen op reis?

Heb je een afweerstoornis en wil je (voor langere tijd) op reis? Dan kan het zijn dat je behandeling door moet gaan in een ander land, of dat je uit voorzorg medicijnen bij je wilt hebben.

DISCLAIMER

Overleg altijd met je arts indien je een reis wil maken. De persoonlijke reisverhalen op deze website zijn vóór de COVID-19 pandemie geschreven. Lees de meest actuele informatie over afweerstoornissen en reizen op www.IPOPI.org

Overleg met je arts en je zorgverzekeraar

Wat je reisplannen ook zijn: overleg met je arts of verpleegkundige. Jouw specialist kan met je meedenken en adviezen geven over medicijnen op reis. Ook kan je arts indien nodig contact leggen met ziekenhuizen of zorgverleners in het buitenland. 

Daarnaast is het aan te raden om bij je zorgverzekering te checken welke kosten wel en niet vergoed worden. En of het nodig is dat je bepaalde medische kosten ter plekke moet voorschieten, of dat je dat kunt voorkomen.

Welke medicijnen moet je meenemen?

Niet alle mensen met een afweerstoornis krijgen dezelfde behandeling. Welke medicijnen je eventueel mee moet nemen, hangt dus af van welke specifieke behandeling jij krijgt. 

Antibiotica 

Als je een afweerstoornis hebt, heb je een grotere kans op ontstekingen. Dus ook op reis. Daarom nemen mensen met een afweerstoornis vaak antibiotica mee, voor het geval dat.  

Immunoglobulinen 

Als je een behandeling krijgt met immunoglobulinen, zit je vast aan een bepaald infuusschema. Ook als je op reis gaat, wil je dat je nog steeds met dezelfde regelmaat jouw infuus krijgt toegediend. Afhankelijk van je schema, hoe lang je weg gaat en waarheen, kan het zijn dat je jouw immunoglobulinen zelf moet meenemen op reis.

‘Antibiotica meenemen is nooit een probleem geweest’

Sian
Ik heb wel eens antibiotica moeten meenemen. Dat is nooit een probleem geweest.

Hoe lang ga je weg?

Of je immunoglobulinen mee moet nemen, hangt vooral af van hoe lang je op reis gaat en jouw vaste infuusschema. Krijg je bijvoorbeeld elke 3 weken een infuusbehandeling, dan kun je in principe 3 weken weg. Als je maar op tijd terug bent voor het volgende infuus.  

Krijg je elke week een infuusbehandeling, dan kun je niet zomaar meerdere weken van huis zijn. Je moet dan onderzoeken of jouw behandeling door kan gaan op je bestemming. Je moet dan aan twee dingen denken: dat jouw medicijnen op jouw bestemming toegediend kunnen worden, maar veel belangrijker nog, of jouw medicijnen ter plekke aanwezig zijn.

‘Voor drie weken kan ik overal heen reizen waar ik wil’

Bibian
Om de 3 weken heb ik een toediening, dus na 3 weken moet ik terug voor een toediening. Weekendjes weg kan altijd wel, ondanks dat mijn toediening vaak in het weekend is. Maar dan moet ik wel een andere geschikte tijd vinden waarop mijn verpleegkundige kan.

Toediening op je bestemming

Als je op reis moet doorgaan met jouw infuusschema, moet je dus immunoglobulinenen toegediend kunnen krijgen. Als je een behandeling hebt zoals (f)SCIg, waarbij je dit zelf kunt doen, moet je alleen zorgen dat je de medicijnen ter plekke hebt.  

Als je een behandeling krijgt waarbij medisch personeel nodig is, zul je een ziekenhuis moeten vinden, waar jij jouw infuus kunt krijgen. Jouw arts of verpleegkundige kan je hierbij helpen. Ook kan het handig zijn om contact te zoeken met de plaatselijke patiëntenvereniging.

‘Via een patiëntenvereniging kwam ik in contact met een lokale arts’

Bibian
Toen ik in Australië stage liep kon ik bij een lokaal ziekenhuis mijn immunoglobulinen toegediend krijgen. Het hielp dat ik al contact had met een lokale arts. Die had ik geregeld via de Australische patiëntenvereniging.

Plaatselijke immunoglobulinen of zelf meenemen?

Om jouw specifieke medicijnen op je bestemming beschikbaar te laten zijn, heb je twee mogelijkheden. De eerste optie is dat de leverancier van jouw medicijnen deze levert aan een plaatselijk ziekenhuis of apotheek. Daar kun je dan terecht voor je medicijnen, en eventueel ook voor de toediening. 

Maar dit zal niet in alle landen kunnen. Het kan voorkomen dat in andere landen net andere medicijnen worden gegeven aan mensen met een afweerstoornis. En dat jouw leverancier dus geen medicijnen levert op jouw bestemming. 

Als je wilt voorkomen dat je op reis een ander medicijn krijgt, zul je je eigen immunoglobulinen moeten meenemen. Je moet dan uitrekenen hoeveel je nodig hebt voor jouw reis en die hoeveelheid bestellen. Vervolgens moet je regelen dat je die medicijnen ook mag meenemen. Daar komt het een en ander bij kijken.

‘Ik heb zelf een koffer vol immunoglobulinen meegenomen naar Australië’

Bibian
Ik ben 6 maanden in Australië geweest. Hier heb ik mijn immunoglobulinen mee naar toe kunnen nemen. Het was een heel gedoe, maar toen het uiteindelijk allemaal geregeld was, was het echt top.

Medische verklaring en medicijnpaspoort

Medicijnen kun je niet zomaar meenemen op reis. Je moet kunnen aantonen dat jij afhankelijk bent van die medicijnen. Dat doe je met een speciale verklaring. Zo’n medische verklaring wordt ook wel een medisch paspoort genoemd. 

In een medisch paspoort staat: 

  • Een verklaring van je arts over je ziekte 
  • Welke medicijnen je gebruikt 
  • Waar je overgevoelig voor bent 

Je arts of apotheker kan zo’n medisch paspoort voor jou regelen. Wat voor document je precies nodig hebt, kan verschillen per land. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid en op NederlandWereldwijd.nl.  

Medicijnen veilig vervoeren

Als je zelf medicijnen meeneemt, moet je er rekening mee houden dat deze veilig vervoerd moeten worden. Ze zijn voor jou tenslotte van levensbelang. In het geval van immunoglobulinen moeten deze soms ook gekoeld worden. Daarnaast wil je dat douanemedewerkers je medicijnen herkennen als bijzondere bagage. Hoe je jouw medicijnen het beste kunt vervoeren, kun je aan je arts, verpleegkundige en/of apotheker vragen. 

‘Je moet zorgen voor koeling, ook onderweg’

Peter & Annet
Als je op vakantie gaat, moet je ook vooruitplannen met inname. De voorbereiding van de medicijnen, welke zaken je moet koelen en zorgen dat er koeling is, ook onderweg.
  • Overleg met je arts en je zorgverzekeraar
  • Welke medicijnen moet je meenemen?
  • Hoe lang ga je weg?
  • Toediening op je bestemming
  • Plaatselijke immunoglobulinen of zelf meenemen?
  • Medische verklaring en medicijnpaspoort
  • Medicijnen veilig vervoeren
  • Meer over Reizen